Rezonanta Magnetica (RMN)
Rezonanta magnetica nucleara este o metoda de investigare moderna care permite obtinerea unor imagini din organismul uman fara utilizarea razelor X (Roentgen), facind posibil diagnosticul a numeroase afectiuni.
Procedeul nu reprezinta nici un pericol pentru organismul uman . Cu toate acestea in primele 3 luni de sarcina investigatia se efectueaza doar cu indicatie stricta.
|
|
|
Pentru investigatie pacientul este introdus in pozitie culcata, pe un suport special in tunelul aparatului (ca si la computer tomografia prin raze X) . Astfel pacientul ajunge in mijlocul unui cimp magnetic puternic. In momentul inceperii investigatiei se emit impulsuri de inalta frecventa, asupra zonei examinate a pacientului. Semnalele care sunt produse in corpul pacientului de aceste impulsuri sunt captate cu antene speciale si transformate cu ajutorul unui calculator performant in imagini. In timpul investigatiei pacientul este conectat cu examinatorii printr-o instalatie de microfoane pe care o poate folosi la nevoie. In cadrul investigatiei ce urmeza sa fie efectuata, ar putea fi necesara administrarea intravenoasa a unei substante de contrast. Substantele de contrast sunt in general bine tolerate; in caz de sensibilizare (alergie), pot aparea insa unele rectii ca: prurit, urticarie, greturi, care se remit de la sine.
Datorita patrunderii in cimp magnetic la intratrea in sala RMN va trebui sa nu existe asupra pacientului obiecte ca: ceasuri, carti de credit sau cecuri, portofele, chei, pixuri si stilouri, anumite bijuterii, alte obiecte metalice (verificarea se face de catre asistentul-operator).