Intrebari Frecvente
Se poate avea acces la rezultatele investigatiei?
Interpretarea investigatiei o veti primi de la Centrul nostru. Medicii dv. curanti va vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu dv. la data programarii consultatiei.
Cum se pot obtine copii ale filmelor?
Avand in vedere tehnologia avansata a investigatiilor RMN fara film numita si "teleradiologie", centrul nostru imagistic nu arhiveaza filmele fizic. Insa in cazul in care doriti sa aveti copii ale filmelor investigatiilor, acestea pot fi efectuate in cadrul Centrului nostru.
Investigatia RMN este dureroasa?
Nu, investigatia in sine nu provoaca nici un fel de durere. Pe parcursul efectuarii acesteia este nevoie ca pacientul sa stea nemiscat. De asemenea, este posibil ca investigatiile care necesita administrarea de substanta de contrast sa cauzeze o usoara si temporara senzatie de discomfort in momentul administrarii injectiei.
Cat dureaza investigatia RMN?
Centrul RMN ofera o gama variata de investigatii imagistice de rezonanta magnetica. In functie de tipul celei recomandate in cazul dv, durata procedurii in sine poate varia intre 15 si 45 minute. Va rugam sa adresati eventualele intrebari sau nelamuriri legate de acest aspect operatorului RMN inainte de investigatie.
Investigatia de RMN Imi poate afecta plombele dentare?
Metalul din consistenta majoritatii plombelor nu este afectat de campul magnetic al aparatului RMN. Este posibil totusi ca aceste plombe sa cauzeze artefacte ale imaginilor daca se investigheza segmente ca zona faciala, gat, sau cap.
Pot efectua investigatia RMN daca am aparat dentar?
Pacientii cu aparat dentar pot efectua investigatia. Insa in cazul segmentelor cap sau gat este foarte probabila afectarea partiala a imaginilor realizate.
Trebuie sa intru cu tot corpul in interiorul aparatului RMN?
Regiunea corpului care urmeaza sa fie scanata este pozitionata in mijlocul mesei RMN. In cazul efectuarii segmentelor cap, gat sau intregul corp, pacientul trebuie sa fie plasat in interiorul magnetului.
Ce este o examinare RMN?
Examinarea RMN poate fi descrisa foarte simplu: pacientul este plasat intr-un magnet, o unda radio este transmisa pacientului. Dupa ce actiunea acestei unde inceteaza, pacientul emite un semnal care este receptat si folosit pentru reconstructia imaginii.
Care este explicatia zgomotului generat de aparatul RM pe parcursul examinarii?
Zgomotul provine de la bobinele de gradient, vibratiile bobinelor de gradient produc unde acustice. Acestea sunt cauzate de interactiunea campului magnetic creat de curentul electric care parcurge aceste bobine cu campul magnetic principal, in mod similar cu un difuzor.
Am nevoie de trimitere (fisa de solicitare) pentru a efectua investigatia?
Da, in majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indica segmentul care trebuie investigat si face unele observatii asupra bolii.
Pot sa ma misc in timpul investigatiei RMN?
Dupa ce operatorul v-a pozitionat pe masa, pacientul este rugat sa nu se miste. In timpul unor investigatii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune sa va tineti respiratia pentru scurt timp, spre exemplu, 10/20 secunde. Acest lucru elimina neclaritatea imaginilor cauzata de artefactele de miscare.
Pot vorbi pe durata investigatiei?
In timpul procesului de scanare nu puteti vorbi. In momentul in care zgomotul s-a oprit, operatorul va comunica cu dv.
Este posibila prezenta in incaperea aparatului RMN a unei rude, prieten, etc?
Desigur! Toate persoanele prezente in incapere vor fi scanate pentru detectarea unor posibile metale. Din perspectiva medicala si in scop preventiv, daca s-a eliminat riscul prezentei unor obiecte metalice asupra acesteia (sau in corpul acesteia) persoana va va putea acompania in incapere pe durata examenului.
Am nevoie de administrare de substanta de contrast?
Unele investigatii necesita administrarea de substanta de contrast specifica investigatiei RMN. Daca aceasta este recomandata, ea va fi administrata pacientului. Aceasta are rolul reliefarii si distingerii cu mai multa claritate a anumitor organe, vase sangvine ori tesuturi pe imaginea obtinuta. Substanta de contrast scoate in evidenta structura organelor sau a vaselor respective, in scopul unei mai bune diagnosticari a unei eventuale boli ori leziuni.
Care este modul administrarii substantei de contrast inaintea investigatiei de RMN?
Daca aceasta este necesara, vi se va introduce o flexula in vena din brat. Apoi, prin intermediul acesteia, vi se va administra substanta de contrast. In momentul injectarii este posibil sa simtiti o senzatie de racoare in brat.
Pot sa alaptez dupa administrarea substantei de contrast?
In mod obisnuit, pacientele sunt instruite sa astepte sa treaca 24 de ore de la administrarea substantei de contrast inainte de a alapta din nou. Este posibila varianta mulgerii inainte de efectuarea investigatiei RMN si a pastrarii laptelui pe timpul duratei de 24 de ore. Este important intotdeauna sa mentineti contactul cu medicul dv. si cu operatorul RMN in eventualitatea unor recomandari specifice
Pot efectua investigatia daca sunt gravida?
Este dificil de raspuns la aceasta intrebare cu un simplu "da" sau "nu". Investigatia RMN este considerata nedaunatoare din acest punct de vedere; cu toate acestea, nu exista inca informatii concludente privind gradul de siguranta pe care il prezinta investigatia atat pentru femeia gravida, cat si pentru fetus. Desi nu exista contraindicatii medicale in acest sens, investigatiile RMN nu se efectueaza in general la femeile aflate in primele 12 saptamani (primul trimestru) de sarcina. In mod obisnuit, medicii specialisti nu recomanda efectuarea acestor investigatii la femeile insarcinate decat in cazuri de urgenta. In functie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigatii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afectiuni. Daca exista recomandari specifice pentru RMN, medicul dv. poate consulta un medic radiolog pentru determinarea justificarii alegerii metodei optime de diagnostic, inainte de inceperea investigatiei. Va recomandam sa va consultati medicul pentru mai multe informatii in acest sens.
Pregatirea pacientului pentru investigatie
Este posibil sa vi se adreseze urmatoarele intrebari inainte de investigatia RMN:
- Sunteti insarcinata sau exista posibilitatea de a fi insarcinata?
- Sunteti alergic la anumite medicamente?
- Ati suferit vreo interventie chirurgicala la cap?
- Ati suferit vreo interventie chirurgicala de tip cardiac sau vascular?
- Daca da, ce tip de interventie chirurgicala ati suferit?
- Ati suferit pana in prezent vreo interventie chirurgicala la nivel de articulatii sau pentru inlocuire de articulatii?
De asemenea este posibil sa vi se adreseze Intrebari cu caracter specific cum sunt:
- Aveti implanturi in corp (sold artificial spre exemplu)?
- Aveti un pacemaker cardiac?
- Aveti valva cardiaca artificiala?
- Aveti un dispozitiv intrauterin (IUD)?
- Aveti un neurostimulator?
- Aveti in corp placi metalice, ace, cuie sau suruburi?
- Aveti creion contur ochi permanent?
- Aveti un tatuaj?
- Ati avut vreodata o plaga Impuscata?
- Ati lucrat vreodata in mediu metalic?
Nota:
Este posibil ca pacientii cu implant metalic sau cu un alt metal in corp care poate afecta campul magnetic al sistemului RMN (cum sunt obiectele mentionate mai sus) sa nu poata efectua investigatia de rezonanta magnetica. Daca exista riscul prezentei in corp a unor obiecte de acest gen, efectuarea unei radiografii poate determina oportunitatea unei investigatii de tip RMN. Pregatirea pacientului poate presupune Imbracarea unui halat special, usor si comod, care va elimina eventualele riscuri de artefacte cauzate de imbracaminte (material), fermoare sau nasturi. De asemenea, este posibil sa fiti rugati sa Indepartati:
- Bijuterii sau ceas
- Agrafe sau ace de par
- Chei, monede, portmoneu sau carti de credit
- Ochelari de vedere
- Aparat auditiv
- Proteze dentare
- Cureaua
|